Damen Shiprepair Vlissingen (DSV) heeft haar 60-jarig bestaan gevierd. Zo’n 250 gasten, waaronder klanten, leveranciers, afgevaardigden van de gemeente, vertegenwoordigers van het Damen hoofdkantoor en gepensioneerde werknemers, kwamen bijeen om terug te kijken op zes decennia scheepsreparatie en om het huidige team van de werf het beste te wensen voor de toekomst.

De viering van de 60ste verjaardag van DSV begon met een rondleiding door de faciliteiten van de werf voor de gasten. “Dit was vooral leuk voor een aantal van onze oud-medewerkers, van wie sommigen twintig jaar geleden met pensioen zijn gegaan”, vertelt DSV Managing Director Michiel de Vliegher. “En het was ook een kans voor ons om onze leveranciers meer van de werf te laten zien; sommigen van hen zijn nooit verder geweest dan ons kantoor.”

Toen en nu: de werf van DSV in Vlissingen-Oost in 1964 en in 2024. Toen en nu: de werf van DSV in Vlissingen-Oost in 1964 en in 2024.

Het programma van het evenement werd vervolgd met de officiële receptie, die werd geopend met een vertoning van een oud zwart-wit journaal over het nieuws van de nieuwe scheepswerf. “Een paar van onze gasten waren destijds bij de openingsceremonie op 2 september 1964, toen Koningin Juliana naar Vlissingen kwam om de werf officieel te openen. De Koninklijke Maatschappij de Schelde, die gevestigd was in Vlissingen, had grotere faciliteiten nodig. Dus werd besloten om het gebied dat we nu kennen als Vlissingen-Oost te ontwikkelen tot haven”, legt Michiel uit. Inderdaad, een blik op de oude journaalbeelden laat zien hoe onbebouwd het gebied was. “De nieuwe scheepswerf was eigenlijk het eerste bedrijf dat hier actief was”, voegt hij eraan toe.

De Ondernemingsraad van DSV presenteerde de directie met een mooi kunstwerk dat nu in de entree van het bedrijf hangt. De Ondernemingsraad van DSV presenteerde de directie met een mooi kunstwerk dat nu in de entree van het bedrijf hangt.

Arnout Damen, CEO van Damen Shipyards Group, hield een toespraak en overhandigde het huidige personeel van de werf een 300 jaar oude kaart van Zeeland (zie foto bovenaan de pagina). Daarna volgde een toespraak van Damen Divisiedirecteur Shiprepair & Conversion Jeroen Heesters. “Hij gaf ons een mooie ‘toen en nu’ foto van de werflocatie”, vertelt Michiel. “En de toespraken werden afgesloten met een woordje van Djordje Kostic namens de Ondernemingsraad hier bij DSV. Hij overhandigde ons een prachtige collage van twee bij drie meter van verschillende projecten waaraan we door de jaren heen hebben gewerkt.”

“Een paar van onze gasten waren destijds bij de openingsceremonie op 2 september 1964, toen Koningin Juliana naar Vlissingen kwam om de werf officieel te openen." Managing Director Michiel de Vliegher

Na de belangrijkste toespraken was het tijd voor de gasten om het glas te heffen en te proosten op de toekomst van DSV. “Ik ben nog nooit zo gefeliciteerd voor mijn 60ste verjaardag – en ik ben pas 42 jaar!”, lacht Michiel. Het feest was ook een kans om geld in te zamelen voor het goede doel. “We hebben onze gasten gevraagd om geld te geven aan de Nederlandse Hartstichting. Ik wil iedereen bedanken die gedoneerd heeft: we hebben 4.000 euro opgehaald.” Als afscheidscadeau kregen alle gasten een mok met het logo van het 60-jarig jubileum van DSV erop.

“Ik ben nu anderhalf jaar algemeen directeur van deze scheepswerf en ik was erg blij dat ik de gastheer mocht zijn van het 60-jarig jubileumfeest. DSV heeft de afgelopen 60 jaar gewerkt met commerciële en maritieme klanten – en de laatste tien jaar ook met eigenaren van superjachten – in een zeer divers en dynamisch vakgebied. Het hele team hier kijkt uit naar de komende jaren.”

Het is nog steeds mogelijk om te doneren aan het fonds van DSV voor de Nederlandse Hartstichting. Volg onderstaande link: 60-Jarig bestaan Damen Shiprepair Vlissingen – Eigen acties – Hartstichting – Supporta