De foto’s bij dit artikel zijn verbeterd met behulp van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Nou ja, om precies te zijn, zijn ze verbeterd door Pak Cheung van Damen Naval met behulp van Generative AI. Gezien zijn functie als xR Solution Architect is het geen verrassing dat Pak ook als hobby met AI experimenteert. “Ik ben erg geïnteresseerd in opkomende technologieën”, zegt hij. “En zeker die technologieën die tot mijn verbeelding spreken, zoals AI en VR.”

Pak Cheung. Pak Cheung.

 

Zijn interesse in het gebruik van Generative AI als een “postproductietool om bestaande content opnieuw vorm te geven” bracht hem naar het Zeeuws Archief, waar hij een enorme collectie gearchiveerde foto’s vond uit de begindagen van de Koninklijke Maatschappij de Schelde in Vlissingen, die helemaal teruggaan tot het einde van de negentiende eeuw. “Deze foto’s laten écht het scheepsbouwerfgoed van deze provincie zien, maar ook de nauwe relatie met de zee.”

Hoewel GenAI-software momenteel relatief snel volwassen wordt, wat resulteert in verschillende toepassingen met bruikbare UI’s zoals ChatGPT’s Dall-E, beperken ze allemaal de parameters die je kunt gebruiken om het generatieproces te sturen, wat resulteert in aanzienlijk minder controle over het creatieve proces. Daarom gebruikt Pak de terminal in Windows in plaats van kant-en-klare toepassingen (met hun beperkingen) te gebruiken. “Deze aanpak vereist veel meer inspanning en begrip van de technologie, maar biedt tegelijkertijd veel meer controle bij het genereren van afbeeldingen,” legt Pak uit.

Maar zelfs als we rekening houden met de snelle evolutie van de technologie, moet GenAI nog veel verbeteren op het gebied van bruikbaarheid, efficiëntie en capaciteit. De technologie vereist bijvoorbeeld zoveel rekenkracht dat het genereren van één afbeelding meestal 15 minuten duurt.

Bekijk hieronder een drietal voorbeelden van foto’s uit de Schelde-collectie van het Zeeuws Archief voor en na AI.

Pak is tevreden met de resultaten: “Ik heb het gevoel dat we de culturele waarde van deze gearchiveerde foto’s kunnen vergroten door ze dichter bij de realiteit van vandaag te brengen; ofwel door sommige van de zeer korrelige foto’s die je in de archieven vindt op te schalen, en/of door ze opnieuw in te kleuren, zodat ze een beetje meer in ons dagelijks leven passen.” En hoewel hij dit op dit moment puur als hobby doet, is hij eerlijk over zijn ambities om deze inspanningen uiteindelijk te gelde te maken. “Zeker weten! Het zou geweldig zijn als we hier een bijverdienste van kunnen maken,” voegt hij eraan toe.

Naast het verbeteren van oude foto’s in zijn vrije tijd, ziet Pak ook mogelijkheden voor Damen Naval met behulp van AI. “Bedrijven verzamelen over het algemeen al enorme hoeveelheden gegevens. Door in staat te zijn om deze handig te ontleden tot informatie voor de betreffende taak, kunnen ingenieurs beter geïnformeerde beslissingen nemen met aanzienlijk minder tijd en moeite.”

De voordelen van AI in tegenstelling tot handwerk zijn duidelijk: gegevens verwerken is tijdrovend en niet erg opwindend. Pak sluit af: “Als we bepaalde processen kunnen automatiseren, kunnen we onze energie innovatiever gebruiken. Maar vanwege de klantvertrouwelijkheid van de gegevens van Damen Naval en de gevoelige aard van de industrie (in termen van veiligheid), is dit voor de nabije toekomst misschien een vergezochte droom.