Acht productie-studenten hebben hun eerste schooljaar bij Damen Naval afgerond. De leerlingen volgen de Beroeps Begeleidende Leerweg bij Scalda en worden opgeleid tot allround constructiewerker of lasser. Tien maanden nadat we ze hebben voorgesteld, kijken we hoe het met ze gaat.
MBO-studenten die een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) hebben gekozen, hebben een arbeidsovereenkomst met een werkgever. In hun eerste studiejaar werken studenten één dag bij hun werkgever en krijgen drie dagen vakwerkonderwijs. Ook volgen ze één dag in de week theorielessen op school. Gedurende de opleiding gaan de studenten steeds meer dagen bij hun leerbedrijf werken.
De lassers
Voorman Ramon van de Zande begeleidt de vier BBL-leerlingen die de opleiding tot lasser volgen. “Het gaat goed; het is een leuke ploeg en ze ontwikkelen zich goed. Ze zijn heel erg leergierig en het is leuk om jonge gasten op de werf te hebben. Er wordt af en toe lol gemaakt, maar ze werken ook hard.” Omdat het al ruim tien jaar geleden is dat er leerlingen werden opgeleid op de werf, is het afgelopen jaar ook een leerschool voor Ramon geweest. “Het begeleiden is leuk werk, maar het kost ook een hoop tijd: je moet verslagen nakijken, er moeten examens worden afgenomen en intussen is er genoeg werk te doen.” Gelukkig krijgt hij hulp van Jimmy Post, Meewerkend Voorman Piping die sinds februari in dienst is bij Damen Naval. “Hij heeft in zijn vorige baan ook altijd leerlingen begeleid en die ervaring komt nu goed van pas.”
Krezo Blokpoel (22) begon op 1 november 2021 bij Damen Naval en zit in zijn laatste jaar van de lasopleiding.
Ik heb het hier prima naar mijn zin. Al is het best een druk jaar geweest met klussen voor de MLU van de Johan de Witt en het superjacht. Ik ben de enige TIG-lasser, dus krijg van alles te doen. Ik zit in mijn examenjaar en wil hierna blijven doorleren en me verder specialiseren met verschillende metalen. In zo’n groot bedrijf als dit zijn er zo veel mogelijkheden. Het lijkt me mooi om uiteindelijk door te groeien tot meewerkend voorman of zelfs projectleider.”
Coen Thiellier (19) zit in zijn derde jaar als lasser en werkt sinds 6 september bij Damen Naval.
“Ik werk inmiddels als elektrode lasser en MIG/MAG-lasser en heb als aan het casco voor het superjacht mogen werken en aan de Midlife Update van de Johan de Witt. Ik vind de MLU het leukst. Er worden toch wat hogere technische eisen gesteld aan laswerk voor defensieprojecten en ik vind het spannender om daar als lasser aan te werken. Komen jaar wil ik gaan kijken hoe ik me verder kan ontwikkelen. Ik wil nog wat andere opleidingen doen en me verder ontwikkelen als lasser.”
Krezo en Coen hebben onlangs hun Proeve Van Bekwaamheid (PVB) met succes afgerond. In een week tijd moesten ze een praktijkwerkstuk maken. Ze kregen een tekening aangeleverd en moesten vervolgens het materiaal regelen, het juiste gereedschap regelen, laten zien dat ze met bepaalde machines overweg kunnen, verschillende lastechnieken laten zien, delegeren en andere leerlingen begeleiden, maatvoeren en een kwaliteitscontrole uitoefenen. “Het is een zware proef”, legt Ramon uit. “Maar ze zijn allebei geslaagd met goede cijfers. Daar mogen ze allebei erg trots op zijn.”
Jurgen Dronkers (17) heeft zijn eerste jaar als lasser afgerond en heeft besloten niet verder te gaan.
“Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij Damen Naval, maar heb toch besloten om te gaan switchen naar een andere opleiding. Ik sleutel heel graag aan scooters en auto’s en denk dat ik een opleiding tot automonteur beter bij me past. Het bedrijf hier bevalt heel goed, de collega’s zijn aardig en de begeleiding was erg goed, maar de werkzaamheden liggen me niet zo. Ik doe liever een opleiding in een richting waarin ik mezelf later ook zie werken.”
Youri van Putten (17) heeft ook zijn eerste jaar als lasser erop zitten, maar komt wel terug.
“Ik kende Damen Naval al voordat ik hier kwam werken en het werk is dan ook wat ik ervan verwachte. In het begin mochten we natuurlijk nog niet zo veel en het was toen ook nog stiller op de productie. Nu is het een stuk drukker en omdat ik mijn eerste certificaten heb gehaald, mag ik ook in de productie meedraaien. Ik heb laatst nog een klein stukje mogen lassen op de Johan de Witt. Scheepsbouw is een apart iets en ik vind het leuk om dit werk te doen.”
De constructiewerkers
De vier constructie-leerlingen worden begeleid door Senior Voorman Cees van Cadsand een taak die hij het afgelopen jaar met veel plezier op zich heeft genomen. “Je merkt dat ze er in het begin nog aan moeten wennen dat ze niet meer op school zitten, maar werken voor een echt bedrijf met de verplichtingen die daarbij horen. Maar ik zie ze alle vier groeien en ze hebben het naar hun zin hier. De collega’s vinden het ook leuk om met ze te werken en ze zijn zeer bereidwillig om hun kennis te delen.”
Ook voor Cees was het wennen om verantwoordelijk te zijn voor het viertal tijdens hun opleiding. “Het is even wennen, maar we hebben training gehad en ik ben nu BBL-erkend begeleider. Ik hoop dat we dit voorlopig kunnen blijven doen. Het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen en hun plekje op de werf weten te vinden.”
Jonas van der Heijden (21), rondt binnenkort zijn eerste jaar af als constructiewerker.
“Het is leuk om te zien dat we steeds meer kennis over de werkzaamheden krijgen en ook meer mogen doen. Het bevalt heel erg goed, ik vind het zelfs leuker dan eerst. Nu mogen we onze handen vies maken. Ik heb vooral aan het superjacht gewerkt: spanten stellen, een beetje klussen, dat soort dingen. Het is mooi om de secties gebouwd te zien worden. De begeleiding is erg goed en ik kan het met iedereen prima vinden. Ik zie hier wel een toekomst voor mezelf.”
Hubert Dametka, 22 jaar, gaat naar zijn tweede jaar voor de opleiding constructiemedewerker.
“Jonas en ik werken veel samen en het is fijn dat we met zijn tweeën al onze eigen opdrachten krijgen. We kunnen inmiddels ook al wat meer zelfstandig werken. Ik hou van techniek en het is tof om te zien hoe schepen worden gebouwd. Tot nu toe heb ik alleen nog aan het jacht gewerkt en dat is leuk, maar een fregat zou nog leuker zijn. De vriend van mijn moeder is pijpfitter bij Amels, dus het is bijzonder om iets te bouwen wat hij vervolgens af gaat bouwen.”
"Het is mooi om te zien hoe de BBL-ers zich ontwikkelen en hun plekje op de werf weten te vinden.” Cees van Cadsand
Michael Uijleman, 20 jaar, zit in zijn tweede jaar van de opleiding tot constructiewerker.
“Het is hard werken, maar het bevalt goed. Het is mooi om te zien hoe je iets bouwt uit niets. Ik mag steeds meer helpen en heb al dingen klaargezet en wat klusjes gedaan als hechten en slijpen. We leren hoe we dingen in elkaar moeten zetten en welke trucjes er zijn om het goed te doen. Het is fijn dat we niet alleen binnen werken, maar ook naar buiten kunnen. En we werken tussen mooie schepen en leuke collega’s.”
Martyllo Henriquez (18) is eerstejaars constructiemedewerker.
“Ik vind het fijn dat er zo veel verschillende dingen te doen zijn, dat je nooit lang met hetzelfde werk bezig bent. Ik begin steeds beter een idee te krijgen hoe het werkt op de werf. Toen ik op zoek ging naar een leerplek kon ik kiezen uit Damen Naval, Shiprepair en Yachting. Dit sprak me het meeste aan en ik denk dat ik de juiste van de drie gekozen heb. We hebben geleerd om tekeningen te lezen en zijn lekker veel met praktijk bezig.”