Via gangway zijn we in zo aan boord van de Koningin Emma, de voormalige PSD-veerboot die aan de kade van de Vlissingse Dokhaven een nieuw leven is begonnen als drijvende viersterren hotelboot. We worden op het schip verwelkomd door Michel Kloeg, die de boot exploiteert, en hotelmanager Laurens Mulder.
De Koningin Emma is na een bewogen bestaan als veerpont, mijnenlegger, hulpboot tijdens de Ramp, logement voor bouwers van de Oosterscheldekering, drijvend bordeel en sportvissersboot in het voorbije jaar getransformeerd tot een luxe hotelboot die is uitgerust met tien comfortabele en verrassend ruime hutten. Michel en Laurens leiden ons graag rond aan boord van het schip, dat maar liefst negenentachtig jaar geleden door De Schelde werd gebouwd (bouwnr. 197).
Dat het ooit een overzetboot was, zie je er nu van binnen nauwelijks meer aan af. Maar met een beetje fantasie zie je op het ruime houten achterdek van de Koningin Emma de Dafjes en Kevertjes van weleer weer opgesteld staan die ooit met het pontje naar ‘de overkant’ werden vervoerd. In het voorschip heeft de salon eerste klasse van weleer plaatsgemaakt voor een intieme ontbijtruimte met tafeltjes die nog de originele tafelpoten hebben. Ze zijn van onderen wat bijgezaagd, zodat de tafeltjes rechtop staan ten opzichte van de iets schuin aflopende vloer.
Voor in het schip bevinden zich ook twee hutten, de overige acht hutten van de hotelboot zijn te vinden op het achterschip onder het oude autodek, waar zich vroeger de tweede klasse salon bevond. “Slapen aan boord van de Koningin Emma is een unieke belevenis”, vertelt Michel enthousiast. “Het schip ligt immers aan de kade van de nieuwe stadshaven in het hart van het Scheldekwartier en symboliseert het roemrijke verleden van scheepswerf De Schelde, waar het is gebouwd, terwijl op een steenworp afstand het voormalige Schelde-hoofdkantoor is te vinden plus de Timmerfabriek en de Machinefabriek, allebei productiefaciliteiten van de verdwenen Schelde-werf.”
“Ja, ik ben ervan overtuigd dat onze hotelboot de stad Vlissingen nóg aantrekkelijker zal maken voor toeristen”, Michel voegt eraan toe: “De stad is al enorm aan het veranderen en als straks ons nieuwe appartementencomplex De Dokwerker naast de Timmerfabriek klaar is, zul je het oude Vlissingen bijna niet meer terug herkennen.” De Koningin Emma is volgens Michel en Laurens ook voor groepen en gezelschappen een uitgelezen overnachtingsplek. “Met zijn tien hutten, is het schip prima af te huren voor bijvoorbeeld een seminar, een brainstormweekend van een bedrijfsdirectie of een gezamenlijk uitje met de hele familie.”
"Ik ben ervan overtuigd dat onze hotelboot de stad Vlissingen nóg aantrekkelijker zal maken voor toeristen.” Michel Kloeg
Je slaapt er in luxe hutten met originele patrijspoorten, een fijne badkamer en in de ochtend geniet je van een uitgebreid ontbijt dat wordt klaargemaakt in de naast het ontbijtzaaltje gelegen pantry. Onder het toeziend oog van Koningin Emma zelf, wier originele PSD-fotoportret in zwart-wit in de ontbijtsalon hangt, is een aangenaam verblijf verzekerd. Op wat vroeger het autodek was van het 49 meter lange schip, komen zitjes en parasols waar je van een drankje geniet met riant uitzicht op het indrukwekkend industrieel erfgoed om je heen en de plezierboten in de jachthaven.
Dat de Koningin Emma – het oudste nog varende, bij De Schelde gebouwde schip – in oude luister is hersteld, is te danken aan een groep enthousiaste vrijwilligers, die op hun website PSDnet.nl de herinnering aan de vroegere PSD-veerboten in ere houden. Scheepswerf Reimerswaal heeft het schip helemaal opgeknapt en omgebouwd tot hotelboot. Voordat de Koningin Emma naar Zeeland terugkeerde, was het schip in Scheveningen in gebruik als sportvissersboot, maar het kon ook worden afgehuurd voor het op zee verstrooien van de as van een overleden dierbare.
“Het schip was behoorlijk versleten, en kijk eens hoe mooi ze er nu bij ligt”, zegt Michel vol trots. Laurens, die als hotelmanager de dagelijkse leiding heeft aan boord, is al even fier. “Mijn opa en oma hebben nog overtochten met de Koningin Emma meegemaakt”, vertelt de 27-jarige Laurens, die naast manager van de hotelboot ook hotelmanager is van Hotel De Timmerfabriek en volgend jaar van Timmerfabriek Apartments (De Dokwerker). “Mijn grootouders kwamen uit Utrecht, maar ze reisden elk jaar naar Zeeland, omdat ze na de watersnoodramp van 1953 mensen uit Oost-Souburg hebben opgevangen. Die zochten ze nadien elk jaar in Zeeland op.”
Laurens weet nog dat zijn grootouders hem vertelden dat er destijds een strikte scheiding was aan boord tussen het eerste klasse dek en het tweede klasse dek. “Als je per ongeluk even op het eerste klasse dek stond terwijl je een kaartje had voor de tweede klasse en je werd betrapt, kon je zelfs een boete krijgen!”, zegt hij lachend. De Koningin Emma is sinds 1 mei 2022 in gebruik als hotelboot. Voor meer informatie: www.kloegcollection.com.