In Roemenië is het aftellen begonnen voor het vertrek van Combat Support Ship (CSS) Den Helder uit Galaţi. Door een combinatie van factoren liep het project vertraging op, maar volgens Projectdirecteur Arjan Risseeuw liggen de werkzaamheden nu op schema om de nieuwe deadline te halen en zal het schip voor het einde van het jaar aan de kade in Vlissingen liggen.

“Dit is een uitdagende fase van een project en in dit geval heeft het langer geduurd dan we in eerste instantie hadden gedacht. Maar langzamerhand begint de berg werk te slinken en kunnen we er spreekwoordelijk overheen kijken en de eindstreep zien”, zegt Arjan.

Diverse systemen worden momenteel aangetoond aan COMMIT en DNV. Projectleider COMMIT Joost Meesters, Commandant Stefjan Veenstra en Damen Naval Projectdirecteur Arjan Risseeuw volgden in het Ship Control Center enkele afnames aan boord. Diverse systemen worden momenteel aangetoond aan COMMIT en DNV. Projectleider COMMIT Joost Meesters, Commandant Stefjan Veenstra en Damen Naval Projectdirecteur Arjan Risseeuw volgden in het Ship Control Center enkele afnames aan boord.

De varende beproeving en overtocht naar Nederland vinden in het najaar van 2024 plaats. Daarna start de afbouw en integratie van Sensor-, Wapen- en Commandosystemen. De oplevering van het schip aan Defensie is in het eerste kwartaal van 2025 voorzien en de rest van het jaar kent een intensief vaar- en beproevingsschema, waarna het schip wordt overgedragen aan het Commando Zeestrijdkrachten.