Voor het eerst sinds het opleveren van ASRV Nuyina kon er een officieel bezoek aan Australië plaatsvinden. Het land opende onlangs de grenzen voor bezoekers vanuit Europa en Commercieel Directeur Roland Briene bezocht het hoofdkantoor van de Australian Antarctic Division (AAD) in Hobart, Tasmanië. Hier overhandigde hij een foto van de Nuyina voor de Zeeuwse kust aan AAD Director Kim Ellis, General Manager Assets and Infrastructure Rob Bryson en Projectmanager Nick Browne.
“De afgelopen twee jaar konden we niet naar Australië, maar begin mei was het eindelijk mogelijk om de eindklant de AAD in Hobart te bezoeken”, vertelt Roland. “Er zijn heel veel mooie foto’s gemaakt van de Nuyina, maar toen ik deze foto zag, was ik er gelijk weg van. Je hebt het karakter van de Nuyina met die zware boeg in combinatie met iets wat zo typisch Walcheren is: de houten paalhoofden op het strand.”
Een dag na het bezoek begon de Indo-Pacific beurs in Sydney en was er een bezoek aan Serco Asia Pacific, de hoofdaannemer van het contract. Serco is de verantwoordelijke partij voor de operatie en onderhoud van de Nuyina. Roland: “Ook aan hen hebben we de foto overhandigd en vooral het verhaal achter de foto verteld. De foto krijgt een mooie plek op hun hoofdkantoor in Sydney.”
De foto is gemaakt door Electrical & Automation Engineer Pieter de Korte, die betrokken was bij het ontwerp en de inbedrijfstelling van de brug, de radiocommunicatie-apparatuur, het IT-netwerk en andere technische systemen aan boord. Op 8 maart 2021 was de ijsbreker na onderhoudswerkzaamheden in Schiedam op de terugweg naar Vlissingen. “Samen met twee andere Damen Naval collega’s ben ik naar het strand van Dishoek gegaan om het schip langs te zien varen”, herinnert Pieter zich.
"Het is een mooie combinatie om deze twee dingen op één foto vast te leggen: de ijsbreker naast de golfbreker.” Pieter de Korte
“Ik kom vaak op het strand om portretten, schepen en zonsondergangen te fotograferen; of om gewoon lekker te genieten. Op een gegeven moment kwam het schip ‘om de hoek’ bij Westkapelle. Een prachtig gezicht om het schip waar we lang aan gewerkt hebben zo aan te zien komen varen. Omdat het schip met hoge snelheid kwam aanvaren, moest ik snel positie innemen. Na een paar mooie shots heb ik moeten rennen om de foto met de paalhoofden te kunnen maken.”
De paalhoofden zijn typisch voor Zeeland en hebben de belangrijke functie van golfbrekers om zo afkalving en erosie van het strand door golfslag te voorkomen, legt Pieter uit. “Ik vond het een mooie link naar de boeg van de Nuyina, die ontworpen is om ijs te breken. Het is een mooie combinatie om deze twee dingen op één foto vast te leggen: de ijsbreker naast de golfbreker.”