Op de bodem van de Middellandse Zee ligt een bevallig bronzen beeld van de Nederlandse kunstenaar Theo Vos. Deze Serimpi-danseres pronkte onderaan de centrale salontrap van passagiers- en mailschip MS Dempo. Omdat het bergen van het beeld té kostbaar en wellicht niet eens mogelijk is, is besloten om een replica te maken en Damen Naval helpt met het maken van een 3D-scan.
“Het is een heel erg aansprekend beeld van een bekende kunstenaar”, vertelt Damen Naval Executive Director Hein van Ameijden. “Het is het meeste bekende artefact dat ooit aan boord van een Schelde-gebouwd schip is geplaatst. En dat ligt nu op de bodem van de Middellandse Zee op 2000 meter diepte.”
MS Dempo werd in opdracht van de Rotterdamsche Lloyd gebouwd door de Koninklijke Maatschappij De Schelde en in 1931 opgeleverd. Het schip was bestemd voor de route van en naar Nederlands-Indië. De scheepsarchitect Willen Kromhout, onder andere bekend van het Amsterdamse Hotel Americain, vroeg kunstenaar Theo Vos een pronkstuk te maken voor de ‘social hall’ op het promenadedek. De kunstenaar maakte het bijna levensgrote Serimpi-beeld, geïnspireerd door een traditionele Javaanse danseres. Het beeld werd geplaatst op een 120 centimeter hoge sokkel en was daarmee een blikvanger in de salon.
In de Tweede Wereldoorlog fungeerde Dempo als troepentransportschip voor het British Ministry of War Transport. Op 17 maart 1944 werd MS Dempo tot zinken gebracht in de Middellandse Zee. Op miraculeuze wijze had het schip nét 3400 manschappen in Napels aan wal gebracht en ook de voltallige 333-koppige bemanning wist zich in veiligheid te brengen. Maar met het schip verdween ook het bronzen beeld naar de bodem van de zee.
“Het is het meeste bekende artefact dat ooit aan boord van een Schelde-gebouwd schip is geplaatst. En dat ligt nu op de bodem van de Middellandse Zee op 2000 meter diepte.” Hein van Ameijden
Het beeld heeft voor veel kunstliefhebbers en ook voor Rotterdamsche Lloyd een bijzondere betekenis. Kunstexpert Frans Leidelmeijer en oprichter van het Koninklijke Rotterdamsche Lloyd-museum Ed van Lierde komen met het initiatief om het beeld nieuw leven in te blazen. Al snel blijkt dat het bergen van het oorspronkelijke beeld een onmogelijke opgave zou zijn en dus wordt gekozen om een replica te maken. “Er zijn goede foto’s van het beeld en ook een studie; een mini-model dat ook door Theo Vos is gemaakt. Die studie heeft minder detail dan het grote beeld, maar we hebben er nu een 3D-scan van gemaakt. Die gaan we proberen te bewerken, zodat we genoeg detail hebben om een reproductie mogelijk te maken”, aldus Hein.
Het doel is om twee bronzen ‘klonen’ van de SERIMPI-danseres: één voor de permanente expositie van het Lloyd-Atelier en één voor een, nader te bepalen, relevant museum. De gietmal kan eventueel ook beschikbaar gesteld worden voor andere partijen, zoals Damen Naval. “Het project bevindt zich nog in de beginfase. Laten we eerst zien of we genoeg detail kunnen creëren om het beeld te herscheppen. Maar het is een heel bijzonder project om bij betrokken te zijn”, sluit Hein af.