Een kwart eeuw gekenmerkt door uitmuntendheid, innovatie en toewijding aan kwaliteit, mensen en gemeenschap. Dit is hoe Damen Shipyards Galaţi haar 25-jarig jubileum als lid van de Damen Shipyards Group presenteerde.

Om het jubileum te vieren, werden er verschillende evenementen georganiseerd. Zo was er een tentoonstelling over de prestaties en ontwikkeling van de werf in de afgelopen 25 jaar. Deze tentoonstelling werd gehouden in Shopping City Galaţi en was voor het publiek toegankelijk tussen 9 en 26 augustus.

Het meest spectaculaire evenement was het traditionele Shipbuilder’s Day-feest dat op 31 augustus plaatsvond op het terrein van de scheepswerf. Op het programma stonden optredens van de Roemeense muzikanten Feli en Damian Drăghici en de Nederlandse band Creedence Commotion Revival. Dit werd aangevuld met een drone- en vuurwerkshow en een kinderprogramma.

Tijdens het traditionele Shipbuilder’s Day-feest was er een spectaculaire drone- en vuurwerkshow. Tijdens het traditionele Shipbuilder’s Day-feest was er een spectaculaire drone- en vuurwerkshow.

In zijn toespraak op het Shipbuilder’s Day-feest zei Arnout Damen, Chief Executive Officer van de Damen Shipyards Group: “Damen Shipyards Galaţi staat internationaal bekend – tot in Canada – om zijn vakmanschap en punctuele leveringen. Dat is te danken aan de enorme toewijding en inzet van mijn 1.500 collega’s hier en de vele honderden onderaannemers die hier elke dag werken. Uiteindelijk draait het allemaal om de mensen: om het ontwikkelen van talent en om hoe we opkomende generaties kunnen betrekken en interesseren. Dat doen we als één team, één Damen.”

Naast het bouwen van schepen is Damen Shipyards Galaţi zeer betrokken bij de lokale gemeenschap met tal van projecten op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo heeft Damen het lokale onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale omgeving ondersteund. Bovendien steunt de werf actief de Oekraïense gemeenschap in Galaţi via de vereniging Help Oekraïners. Over dit onderwerp zei Annelies Damen, lid van de Supervisory Board van de Damen Groep, in haar toespraak: “We hebben een gemeenschapscentrum gecreëerd in het hart van Galaţi, een plek die een thuisbasis is geworden voor onze geëvacueerde collega’s en hun families. Ik wil mijn oprechte dank uitspreken aan al onze Roemeense collega’s, onderaannemers en iedereen in de lokale gemeenschap die hun handen hebben uitgestoken naar en hun hart hebben geopend voor onze Oekraïense collega’s en hun gezinnen.”

Annelies (links) en Arnout (rechts) Damen overhandigen een jubileumcadeau aan Damen Galați Managing Director Doru Gaibar. Annelies (links) en Arnout (rechts) Damen overhandigen een jubileumcadeau aan Damen Galați Managing Director Doru Gaibar.

Sinds de werf in 1999 onderdeel van Damen werd, heeft Damen Shipyards Galaţi meer dan 450 schepen opgeleverd voor klanten uit 70 landen. Deze gevarieerde portefeuille omvat veel schepen die bekend zijn bij de medewerkers van Damen in Vlissingen: Antarctic Research and Supply Vessel Nuyina, het Joint logistic Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, het Sail Training Vessel Shabab Oman II, vier korvetten voor de Tunesische marine en vier korvetten voor de Pakistaanse marine om er maar een paar te noemen. Huidige schepen op de werf zijn onder andere het Combat Support Ship Den Helder en het nieuwe Multi-Purpose Vessel voor de Portugese marine.