Aan de 29ste editie van de Rim of the Pacific-oefening (RIMPAC 2024) deden maar liefst drie door Damen Naval gebouwde schepen mee. Voor het eerst nam er een Nederlands marineschip deel aan de oefening: luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp was betrokken bij een heel bijzondere oefening. Daarnaast was er ook voor de SIGMA’s KRI Raden Eddy Martadinata van Indonesië en ARM Benito Juárez van Mexico een mooie rol weggelegd.

Zr.Ms. Tromp hielp mee tijdens een zinkoefening. Het uit de vaart genomen schip USS Tarawa was het doelwit van een raketaanval en vanaf de Tromp werd een Harpoon-raket gelanceerd. Dat was voor de bemanning het hoogtepunt van de training. “Zeer indrukwekkend om een schip daadwerkelijk naar de kelder te laten gaan”, vertelde commandocentrale-officier Tjerk op www.defensie.nl. “Het was leerzaam om alle procedures toe te passen en de systemen van het schip te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld.”

Bekijk hier een foto-impressie van Zr.Ms. Tromp in actie tijdens RIMPAC 2024.

Tussen 26 juni en 2 augustus 2024 deden 40 marineschepen, 170 vliegtuigen en landeenheden uit totaal 29 landen mee aan de oefening. De deelnemers trainen alle aspecten van maritieme oorlogsvoering, inclusief die in het hoogste geweldspectrum. De oefening wordt iedere twee jaar gehouden in en rondom Hawaï. De oefening wordt georganiseerd door de United States Navy Indo-Pacific Command, met hoofdkwartier in Pearl Harbor, in samenwerking met het Korps Mariniers, de Kustwacht en de Nationale Garde van Hawaï, onder toezicht van de gouverneur van Hawaï.

Bekijk hier foto’s van KRI Raden Eddy Martadinata en ARM Benito Juárez.

Volg ons op social media voor de laatste updates
Updates van dit soort oefeningen waarbij Damen Naval-schepen zijn betrokken worden veelal op onze LinkedIn-pagina gedeeld. Volg ons voor de laatste updates en vergeet niet om Damen Naval te taggen als werkgever op je eigen profiel. We hebben nu ook accounts op Instagram en Facebook, dus zorg dat je ons ook daar volgt.