Museum Scheldewerf is weer open voor bezoekers. Het museum in de Oude Verbandkamer is sinds eind 2021 in particuliere handen en heeft grootse plannen voor de toekomst. Zo hoopt het bestuur de collectie verder uit te breiden, zijn er plannen voor een horecagelegenheid en willen ze het pand zo duurzaam mogelijk maken.
“Eigenlijk is dit honderd jaar oude gebouw al heel erg duurzaam, want de bakstenen waarmee het is gebouwd, waren oorspronkelijk van het achttiende-eeuwse Admiraliteitshuis dat op de kade stond, maar gesloopt is”, vertelt museumcoördinator en fondsenwerver Marian Roos-Koolwijk van Stichting Scheepsbouwgeschiedenis. “Maar er moeten nog wat dingen gebeuren om het nog duurzamer te maken, zoals dubbele beglazing.”
In 2020 kreeg Stichting Scheepsbouwgeschiedenis te horen dat de Gemeente Vlissingen de bruikleenovereenkomst voor het pand niet langer wilde verlengen, maar het gebouw wilde verkopen. Een crowdfundingactie werd gestart om 108.000 Euro op te halen. De coronapandemie maakte het moeilijk om sponsoractiviteiten te organiseren, maar mede dankzij een bijdrage van Damen werd eind 2021 genoeg geld ingezameld om het pand te kunnen kopen. “We zijn iedereen enorm dankbaar voor hun bijdrage en zijn heel erg blij dat we nu het geld ingezameld hebben om de toekomst van het museum veilig te stellen”, aldus Marian. “Nu kunnen we echt plannen gaan maken.”
De Oude Verbandkamer heeft in haar geschiedenis verschillende functies gehad. Het was het thuis van de eerste Bedrijfsgeneeskundige Dienst in Nederland. “De Schelde was het eerste bedrijf met een eigen bedrijfsgeneeskundige dienst, nog eerder dan Stork in Twente en Philips in Eindhoven”, vertelt Marian. Later is het ook nog het vakbondsgebouw geweest. Nadat de vakbond als laatste gebruikers in 1997 uit het gebouw vertrokken, stond het pand leeg en takelde het langzaam af. De Gemeente Vlissingen was bezig met de herinrichting van het Scheldekwartier en verschillende partijen waren op zoek naar een manier om het bijzondere pand te behouden voor de toekomst.
“De Schelde is zo rijk aan geschiedenis en we hebben het geluk dat er heel veel mensen zijn die hun spullen aan ons willen doneren. Het grootste deel van onze collectie komt uit donaties.” Marian Roos-Koolwijk
Marian: “Mijn man Doeke werkte bij Stichting Stadsherstel Vlissingen en er was contact met de toenmalige directeur van L’Escaut Woonservice, Jan van Beekhuizen. Stadsherstel wees hen op het gebouw en uiteindelijk is het idee geboren om er een museum van te maken.” Er volgde een grondige restauratie waarbij het pand kamer voor kamer werd opgeknapt met materialen die van verschillende plekken bij elkaar werden gesprokkeld. “De plafonds hebben we hergebruikt uit de oude kantoren in de Machinefabriek”, lacht Marian. “Na drie jaar renoveren, waren we een eind op weg toen we van Jan het advies kregen om al op Open Monumentendag open te gaan. We waren nog niet helemaal klaar, dus we twijfelden eerst, maar het bleek een gouden tip. Heel veel mensen wilden het gebouw zien en het was hartstikke druk. De bezoekers wisten zoveel te vertellen en we hebben heel veel geleerd over het gebouw en de Schelde.”
Museum de Scheldewerf reflecteert het verleden van het gebouw door aandacht te besteden aan zowel de Geneeskundige Dienst met oude medische apparatuur en instrumenten, het vakbondsverleden en ook de algemene geschiedenis van de Koninklijke Maatschappij De Schelde. “De Schelde is zo rijk aan geschiedenis en we hebben het geluk dat er heel veel mensen zijn die hun spullen aan ons willen doneren. Het grootste deel van onze collectie komt uit donaties”, vertelt Marian. “Het is eigenlijk een B-collectie geworden, naast het officiële archief en de collectie die Damen in beheer heeft gegeven aan Stichting Behoud Schelde Collecties en het Zeeuws maritiem muZEEum.”
Hoogtepunten in de collectie zijn de Rotterdamse Lloyd-kamer met een model van het beroemde passagiersschip Willem Ruys. Ook is er een model van zusterschip de MS Kungsholm. Bezoekers kunnen de oude röntgenapparatuur bewonderen en andere medisch instrumenten. Ook is er een knus huiskamertje ingericht als hommage aan de sociale woningbouw, een collectie met lasbrillen door de jaren heen, een filmzaal waar tewaterlatingen en andere filmfragmenten worden getoond en nog veel meer memorabilia. Ter ere van de heropening is er een kunsttentoonstelling met Schelde-gerelateerde werken van bekende Zeeuwse kunstenaars zoals Herman Goetheer, Wim Riemens, Ruben Oreel, Cees van den Burgt, Agnes den Hartogh, Henk Glerum en meer. Het museum is geopend op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00u tot 17.00u. Op vertoon van hun personeelsbadge hebben medewerkers van Damen gratis toegang.