Je kunt wel zeggen dat de meeste mensen een hobby hebben. Maar niet iedereen heeft zo’n extreme hobby als Ricardo Kaljouw. Zijn passie is het beklimmen van vulkanen. Sterker nog, hij ging nog stapje verder door de Volcanic Seven Summits challenge aan te gaan, met als doel het beklimmen van de hoogste vulkaan op ieder van de zeven continenten.
Ricardo begon in 2017 bij Damen Naval als Senior ILS Engineer. Zijn interesse in bergbeklimmen begon in 2015 toen hij nog bij de Koninklijke Marine diende als Sergeant Wapentechnicus. Daar beklom hij de Kilimanjaro in Tanzania. “Net als veel klimmers begon mijn verhaal op de Kilimanjaro, die met 5.895 meter de hoogste vulkaan van Afrika is”, zegt hij. Na het beklimmen van talloze andere toppen over de hele wereld in de daaropvolgende jaren begon hij “zich steeds meer aangetrokken te voelen tot vulkanen”.
Al snel na het beklimmen van de Kilimanjaro ontdekte Ricardo de ‘Volcanic Seven Summits’. “Het beklimmen van de toppen op alle zeven continenten werd eigenlijk pas in 2011 voor het eerst gedaan. Een Italiaan en een Roemeense – Mario Trimeri en Crina Popescu – deden dit toen ze Mount Sidley in Antarctica beklommen”, vertelt Ricardo. “Tot nu toe hebben slechts 32 mensen ter wereld deze uitdaging volbracht. Mijn doel is om de eerste persoon uit de Benelux te worden die deze uitdaging voltooit.”
Nadat de Kilimanjaro in 2015 van de lijst was afgevinkt, heeft Ricardo de afgelopen jaren de wereld rondgereisd om dichter bij zijn doel te komen om alle zeven vulkaantoppen te beklimmen. In die tijd heeft hij ook veel andere bergen en vulkanen beklommen: in totaal zeven toppen van 6.000 meter en vijftien toppen van 5.000 meter. Hier volgt een opsomming van wat Ricardo toe nu toe heeft bereikt in zijn Vulcanic Seven Summits-uitdaging:
2015: Kilimanjaro (5.895m), Tanzania, Afrika
2017: Elbrus (5.642m), Rusland, Europa
2019: Damavand (5.895m), Iran, Azië
2022: Mount Giluwe (4.367m), Papoea-Nieuw-Guinea, Oceanië
2023: Pico de Orizaba (5.636m), Mexico, Noord-Amerika
2023: Ojos del Salado (6.893m), Chili/Argentinië, Zuid-Amerika
Er is nog één vulkaan die beklommen moet worden. “Dit is Mount Sidley op Antarctica. Met 4.285 meter is dit eigenlijk de laagste van de zeven vulkaantoppen. Maar het is de meest uitdagende, omdat hij zo afgelegen ligt en omdat het er zo koud is. Zelfs in de zomer kan het overdag -20 zijn. Slechts 50 mensen hebben op de top van deze vulkaan gestaan, en geen enkele Nederlander.”
De tocht – eigenlijk is het meer een expeditie – om Mount Sidley te beklimmen, is niet geschikt voor angsthazen. “Het is ook de duurste bergbeklimmingstocht die je kunt maken”, voegt Ricardo eraan toe. “Daarom heb ik het uitgesteld tot december 2024. Het gaat om twee vluchten vanuit Chili om het basiskamp van Mount Sidley te bereiken. Wat er vanaf dan gebeurt, hangt sterk af van het weer – maar je hebt tussen de zes en negen dagen nodig voor een poging naar de top.”
“Tot nu toe hebben slechts 32 mensen ter wereld deze Vulcanic Seven Summits-uitdaging volbracht. Mijn doel is om de eerste persoon uit de Benelux te worden die deze uitdaging voltooit." Ricardo Kaljouw
Tussen nu en december 2024 zal Ricardo druk bezig zijn met de voorbereidingen. Dit houdt onder andere in dat hij zes dagen per week traint om zijn fysieke conditie op peil te houden. “Ik heb kleine ‘goedkope’ reizen gepland in 2024 om mijn klimvaardigheden op peil te houden”, zegt hij. “En ik neem skilessen; dit zal nodig zijn voor het vervoer van mijn klimspullen in Antarctica. Ik schrijf ook een boek over de uitdaging. Het heet ‘A Million Steps on Lava’; ik wacht op het laatste hoofdstuk en dan zal het klaar zijn voor publicatie.”
Voor iedereen die dit leest en nadenkt over de veiligheid van het beklimmen van een vulkaan, zegt Ricardo dat “hoewel deze vulkanen enige activiteit vertonen, ze eigenlijk slapend zijn”. Maar hij is wel een aantal actieve vulkanen tegengekomen die niet op de ‘Seven Summits’ lijst staan. “Ik heb uitbarstingen gezien toen ik in Congo was; dit is het grootste lavameer ter wereld, waar je recht in de aarde kijkt. En in Guatemala hebben we uitbarstingen van heel dichtbij gezien. De kans is er altijd – je moet gewoon voorzichtig zijn en goede beslissingen nemen.” Het zal geen verrassing zijn dat Ricardo in zijn vrije tijd ook vulkanologie studeert.
Ricardo wijst er graag op dat zijn baan bij Damen Naval een cruciale rol heeft gespeeld in zijn hobby. “Als Senior ILS engineer ben ik voornamelijk betrokken bij het coördineren van trainingsprogramma’s voor onze klanten. Dit kan op locatie zijn waar het schip gebouwd wordt, maar ook bij de toeleveranciers. We zorgen ervoor dat wanneer we het schip opleveren, iedereen de juiste kennis heeft om het te bedienen. Het reizen naar Mexico voor het POLA-project was bijvoorbeeld een ander voordeel van mijn baan – het stelde me in staat om mijn werk met mijn passie te combineren. In mijn vrije tijd heb ik veel geklommen, onder andere op de Pico de Orizaba in Mexico.”
Vergeleken met de hobby’s van veel mensen is Ricardo’s liefde voor vulkanen extreem te noemen. Hij legt zijn keuze voor de invulling van zijn vrije tijd als volgt uit: “Ik vind het leuk om mijn grenzen te verleggen en te zien hoe ver ik kan gaan; elke keer als ik iets heb bereikt, besef ik dat ik meer kan. Daarnaast voel ik me op mijn best wanneer ik in de bergen ben.”