Op de Damen Naval-werf in Vlissingen-Oost zijn begin september vier nieuwe BBL-leerlingen gestart. Deze Scalda-studenten volgen de Beroepsbegeleidende Leerweg wat inhoudt dat ze vier dagen praktijkonderwijs combineren met één dag theorie. Het komende schooljaar brengen ze één van die vier praktijkdagen door op de werf en worden daarin begeleid door Senior Voorman Cees van Cadsand en Supervisor Welding Leo Dingemanse.
In deze editie van Schelde Schakels stellen eerstejaars Anne Koopman, Sem Wisse, Arjen Weststrate en Jayden de Hooge zich voor. Maak ook kennis met de in februari 2024 gestarte derdejaars student Vince van Putten die begin september Minister-President Dick Schoof de hand mocht schudden toen die het Technum van Scalda aandeed tijdens een werkbezoek aan Zeeland.
Anne Koopman, 24 jaar, Lasser
“Ik heb op de middelbare school elektrode-lassen gehad en dat vond ik erg leuk. Nadat ik een paar jaar in de horeca had gewerkt, wilde ik een carrièreswitch doen en iets met mijn handen doen. Ik zag Damen Naval op Indeed, heb een dagje meegelopen en vond het leuk. Het leukste aan lassen vind ik dat het elke keer beter gaat. Ik heb als doel voor mezelf dat hoe mooier de las, hoe beter. Mijn vriend werkt in de baggervaart en ik heb nog wel eens overwogen om bij de politie of de marine te gaan, dus ik vind het leuk om nu aan de schepen voor de marine te gaan werken.”
Sem Wisse, 17 jaar, Lasser
“Ik heb me laten overhalen door iemand in Zoutelande om bij Damen Naval te gaan werken. Bastian werkt hier ook in de productie en nadat we een keer met school een rondleiding hebben gehad, vond ik het er hier leuk uitzien. Ik houd ervan om dingen in elkaar te zetten en te helpen bij het bouwen van de marineschepen. Ik wil leren om alle soorten lassen te doen in alle hoeken en standen. Tot nu toe gaat het heel goed en vind ik het leuk om iedere week naar de werf te gaan.”
"Ik kijk ernaar uit om te ontdekken welke onderdelen van het werk ik het leukst ga vinden, maar ik denk dat het vooral leuk zal zijn om het eindproduct te zien varen.” Arjen Weststrate
Arjen Weststrate, 27 jaar, Allround Productiemedewerker
“Ik vind marineschepen heel mooi en wil graag meewerken aan de bouw ervan. Ik heb hiervoor in de binnenvaart gewerkt, maar zocht naar meer afwisseling in mijn werk en ben op zoek gegaan naar iets anders. Het leek me mooi om van het varen op schepen te gaan naar het bouwen van schepen. Ik kijk ernaar uit om te ontdekken welke onderdelen van het werk ik het leukst ga vinden, maar ik denk dat het vooral leuk zal zijn om het eindproduct te zien varen.”
Jayden de Hooge, 17 jaar, Allround Productiemedewerker
“Vrienden van me werken bij Damen Yachting en hebben het daar erg naar hun zin. Ze nodigden me uit om eens te komen kijken en dat heb ik gedaan, maar toen ik verder ging kijken en Damen Naval vond, leek het me leuker om hier te werken en te helpen met het bouwen van de marineschepen. Ik vind de techniek mooi en wil graag weten hoe alles werkt en hoe dingen worden gebouwd. Ik kijk ernaar uit om meer zelfstandig te kunnen doen. Ik heb het erg naar mijn zin en vind het hier leuker dan op school.”
Vince van Putten, 18 jaar, Allround Productiemedewerker
“Ik heb eerst anderhalf jaar bij een ander bedrijf gewerkt, maar had het daar niet zo naar mijn zin. Ik ben op zoek gegaan naar een nieuw bedrijf en Damen Naval reageerde als eerste op mijn e-mail. Ik ben op gesprek geweest en het was zo’n goed gesprek dat ik per 1 februari aan de slag kon. Ik heb het naar mijn zin, want ondanks dat het nu niet erg druk is, krijg ik genoeg dingen te doen. Ze houden me goed bezig. Ik zit in mijn derde en laatste jaar en kijk ernaar uit dat ik klaar ben met mijn opleiding en dan op de marineschepen zelf mag werken.”
Middelbare scholieren bij Damen Naval
Damen Naval heeft een samenwerking aangegaan met het voortgezet onderwijs door het keuzevak lassen te adopteren op middelbare scholen CSW en Nehalennia in Middelburg. Sinds de eerste week van september komen er iedere dinsdag zes Nehalennia-scholieren en op woensdag zes CSW-leerlingen naar Vlissingen-Oost. Daar leren ze in twaalf weken de basis van het lassen in Hal 1.