Na een korte vermelding in de vorige editie van de Schelde Schakels, is het nu tijd om het STEP-programma van Damen Naval onder de loep te nemen. STEP – wat staat voor Sustainable Tooling & Enhancement Programme – is een nieuw initiatief met een focus op het verbeteren van de processen, tooling en trainingsmaterialen binnen het bedrijf. Het is daarom inherent verbonden met Time for Change, zegt STEP-Programma Manager Onno Spoor. “Als bedrijf voeren we veranderingen door om onze organisatie toekomstbestendig te maken. STEP maakt hier deel van uit.”
STEP heeft twee belangrijke aandachtsgebieden: de projecten F126 en ASWF. “We willen verbeteringen aan tools, processen en training eerst doorvoeren op het F126-project, maar er ook voor zorgen dat deze bruikbaar zijn voor ASWF”, legt Onno uit.
STEP wordt georganiseerd door een stuurgroep bestaande uit mensen van het Management Team, F126- en ASWF-teams en bestaat momenteel uit ongeveer 50 mensen die parttime aan verschillende onderwerpen werken. “We hebben bijvoorbeeld aparte teams die werken aan IT-prestaties en 3DX. Er is ook een team van Dassault [de softwareleverancier van 3DX] dat met ons samenwerkt aan de versnelling van 3DX.” Hoewel Onno 3DX beschrijft als een “grote speler” in het STEP-programma, is het zeker niet de enige softwaretool die zou kunnen profiteren van efficiencyverbeteringen. “3DX is ongeveer 75 procent van het landschap waar we aan werken, met andere onderwerpen waaronder Power BI, S-Tools en een portal voor co-makers en leveranciers.”
De werkwijze van STEP is om eerst de belangrijkste vragen voor projectmanagement te identificeren. “We gaan geëngageerd kijken naar de processen: zijn ze aanwezig? De tooling: is die geïmplementeerd? Zijn er prestatieproblemen met de tool? Is er trainingsmateriaal beschikbaar? Dit geeft ons inzicht in waar we nu staan, wat we in ontwikkeling hebben en waar we aan moeten werken”, zegt Onno.
Onno streeft ernaar de eerste resultaten van STEP rond de zomer van 2024 zichtbaar te maken. “We werken met een tijdsbestek van zes maanden”, zegt hij. “We willen onze efficiëntie verhogen tot ongeveer 80 procent. We gaan dit bereiken door op een aantal aspecten te schakelen; door proces- of prestatieproblemen op te lossen, of door een stuk gereedschap te introduceren als dat nog niet beschikbaar was.”
Het meten van deze efficiëntietoename van 80 procent is gebaseerd op twee heel verschillende factoren. “Het meten van efficiëntie is geen exacte wetenschap. Ja, we hebben rapportagefuncties in onze projectmanagementtool Primavera die heel feitelijk zijn. Maar wat volgens mij waarschijnlijk nog belangrijker is, is hoe mensen hun werk ervaren”, legt Onno uit. “We willen het punt bereiken waarop mensen meer vertrouwen hebben in de tools en processen waarmee ze werken. We willen ervoor zorgen dat mensen gelukkiger en minder gefrustreerd zijn in hun werk.”
Met dit ‘menselijke aspect’ in gedachten beschrijft Onno STEP als een manier om “ieders aandacht opnieuw te richten”. Hij vervolgt: “We weten dat mensen zo hard werken als ze kunnen. Eigenlijk kunnen ze niet harder werken. Door middel van het STEP-programma zullen we de problemen, de vragen en de risico’s binnen de stuurgroep bespreken en vervolgens beslissingen nemen om de tijd van de teamleden prioriteit te geven. Sommige van die keuzes zullen gaan over wat te doen, en andere over wat niet te doen. STEP betekent besluiten op welke onderwerpen we ons gaan richten om de efficiëntie van ons werk te vergroten.”