#1: Edwin Blom in Indonesië

Werken voor Damen Naval betekent niet per se werken vanuit Vlissingen of zelfs Nederland. Er zijn op dit moment aardig wat mensen van Damen Naval werkzaam in het buitenland. In dit artikel vertellen we over het leven en werk van Edwin Blom in Indonesië.

Edwin is een Damen Naval Senior Engineer gevestigd in Surabaya, Indonesië. Hij begon daar te werken in 2015, aanvankelijk voor een periode van twee jaar. Nu, bijna negen jaar later, werkt en woont Edwin nog steeds in Indonesië. Hij heeft in de loop der jaren veel meegemaakt: werken als Commissioning Coordinator en Warranty Engineer op de twee meest recente PKR-fregatten van Damen voor de Indonesische marine. Hij is ook verhuurd aan Damen dochteronderneming Nevesbu om te werken aan hun MRLF-fregat Usman Harun en een Maleisisch kustwachtproject.

De natuur is geweldig in Indonesië: een duik in de Blue River in Papua. De natuur is geweldig in Indonesië: een duik in de Blue River in Papua.

Op weg naar Indonesië
Edwins eerste baan voor Damen Naval in Indonesië was de rol van productiecoördinator voor het PKR2-fregat. “Dit was voor Module 3: de machinekamers, kombuis en schakelbordkamers. Nadat dit klaar was, werd ik gevraagd om de inbedrijfstelling van beide schepen te coördineren. Daarbij was ik ook verantwoordelijk voor de proefvaarten. Na de oplevering van de schepen ben ik hier gebleven als Warranty Engineer.” Met de start van het PKR FFBNW-project tegen het einde van 2018 bestond zijn taak uit het toevoegen van extra wapensystemen aan beide fregatten en, met een vierkoppig team van Damen Vlissingen, het coördineren van de operaties op locatie. “Dit omvatte alle testen: de HAT, SIT en SAT,” zegt Edwin. “Ook de training en alles wat nodig was om het project tot een succes te maken, inclusief de gevechtsproeven op zee. En ook na de oplevering ben ik hier gebleven voor de garantieperiode en heb ik de klant zoveel mogelijk ondersteund.”

Toen kwam de coronapandemie en de vele uitdagingen die daarmee gepaard gingen. “Omdat reizen niet zo gemakkelijk was, vroeg Nevesbu (onderdeel van Damen Naval) om ondersteuning bij hun Usman Harun-project in Surabaya. Gelukkig kon ik de benodigde steun geven. Dat is de reden dat ik nu ook voor Nevesbu werk.”

“Het leukste hier is dat het een prachtig land is met vriendelijke mensen en veel wilde dieren. We hadden een nest van 21 pythons in onze tuin, en vorige week zat er een cobra voor het huis." Edwin Blom

In de tussentijd breidde zijn rol op het PKR-project zich uit naar het werken aan de Exocet en VL-Mica live-vuuroefeningen op beide schepen. “Het was heel gaaf om daar deel van uit te maken, het coördineren van de aanwezigheid van mbda en Thales, het adviseren van de marine over de locatie, het vrijmaken van lucht- en zeeverkeer, het keer op keer laten oefenen van de bemanningen. Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mijn ervaring met gevechtssystemen uit te breiden.”

Edwin (tweede van rechts) tijdens de SAT van PKR 2. Samen met Leon Goosens (vierde van links) “godfather” van de SIGMA. Edwin (tweede van rechts) tijdens de SAT van PKR 2. Samen met Leon Goosens (vierde van links) “godfather” van de SIGMA.

De klant gemoedsrust geven
Dit alles brengt ons bij het jaar 2024, met Edwin in twee functies in Surabaya. “Ik ben Damen’s Service Engineer voor onze zes Damen schepen die hier gestationeerd zijn; de vier Sigma-korvetten en de twee PKR-fregatten.
Voor Nevesbu werk ik als site manager op het Usman Harun project.” Edwin werkt onder de paraplu van Damen Services en heeft veel contact met de Indonesische marine. “De klant weet dat ze bij mij terecht kunnen voor advies over onderdelen en services. Mijn moot is: ‘Hoe kan ik helpen?”. Hoe gaaf is het als een marine jouw advies vraagt en jij ze de juiste ondersteuning kunt geven? Het gaat er ook om hen gemoedsrust te geven.”

Zijn werk voor Nevesbu op het Usman Harun-project vereist veel communicatie en coördinatie tussen het taskforce-team van de marine, de lokale hoofdaannemer en de scheepswerf. “Het gaat om veel tussen de regels door lezen om erachter te komen wat de marine en de klant echt bedoelen en dat te vertalen naar Nevesbu.”

Na de succesvolle VL-MICA live-vuuroefening met de PKR2 keren de technici terug naar de wal. Na de succesvolle VL-MICA live-vuuroefening met de PKR2 keren de technici terug naar de wal.

Afstemming met Vlissingen
Omdat Damen geen lopende productieprojecten heeft in Indonesië, is Edwins taak vooral gerelateerd aan serviceopdrachten, waarvoor hij veel contact heeft met zijn collega’s in Vlissingen. “We proberen de servicemogelijkheden hier in Indonesië uit te breiden door actief onderdelen te verkopen en hopelijk ook servicecontracten”, legt Edwin uit. “Er is een enorme behoefte aan reserveonderdelen en onderhoudsactiviteiten en de marine wil daar graag onze betrokkenheid bij hebben.”

Edwin omschrijft zijn werk als zeer divers. “Ik vind het heerlijk om in dit mooie en bijzondere land te werken; het verveelt hier nooit.” Wel mist Edwin het persoonlijke contact met collega’s. “Soms is het fijn om samen met je collega’s tot oplossingen te komen. Maar aan de andere kant vind ik het ook leuk om zelf problemen op te lossen.”

Bezoek van een python van 1,5 meter op het terras. Bezoek van een python van 1,5 meter op het terras.

 

Wonen in het buitenland
Hoe is het om in Indonesië te wonen? “Het leukste hier is dat het een prachtig land is met vriendelijke mensen en veel wilde dieren. We hebben civetkatten op ons dak, een kaketoe kwam een keer langs in onze boom en we hadden een nest van 21 pythons in onze tuin, en vorige week zat er een cobra voor het huis. Je hebt hier vaak ontzag voor de wilde dieren.”

In zijn vrije tijd heeft Edwin keuze te over. “Wandelen in de omliggende heuvels, bergen of jungles en er zijn hier geweldige duiklocaties. Er zijn hier zo’n 17.000 eilanden; ik heb er al verschillende gezien en na mijn pensioen heb ik meer tijd om te reizen. Al heb ik uitgerekend dat ik nog 1.568 jaar nodig zou hebben om alle eilanden te zien.” Hoewel wonen en werken in het buitenland zeker zijn voordelen heeft, zijn er natuurlijk ook dingen die Edwin mist aan het leven in Nederland. “Ik mis vrienden en familie. Als je de enige Damen-medewerker op locatie bent, is het niet altijd makkelijk om huisbezoeken te plannen. Ik mis dus veel van het leven van de mensen die het dichtst bij me staan: dat is soms zwaar.” Boerenkool met worst staat ook op Edwin’s lijstje van dingen die hij mist, “maar dat is hier niet te krijgen, bovendien is het daar veel te warm voor”. In plaats daarvan noemt hij Nasi Goreng en Mie Goreng als de meest “gemakkelijke” lokale gerechten, naast Rawon (zwarte soep), Iga bakar (gegrilde ribbetjes), rendang en gurami vis als zijn favorieten.