John Verbraeken (60) begon zijn carrière bij Damen Naval in oktober 2001. Daarvoor werkte hij bij de gemeente Tholen, maar was naar eigen zeggen “op zoek naar meer uitdaging”. Dit was kort nadat de Schelde was overgenomen door Damen en John trad bij het bedrijf in dienst als systeembeheerder, waarbij hij zich voornamelijk bezighield met het beheer en later de uitfasering van de UNIX-computersystemen. “In die tijd werden de IT-werkzaamheden van het bedrijf uitbesteed aan een extern bedrijf genaamd EDS, maar er werd besloten om het weer onder eigen beheer te brengen; dit is waar ik deel van uitmaakte.” Deze nieuw opgerichte IT-afdeling bestond uit slechts 15 mensen, die niet alleen de IT-systemen voor Damen Naval verzorgden. “We deden ook het IT-gerelateerde werk voor alle Damen-bedrijven in Vlissingen, waaronder Amels, ExoTech, DSMS, Scheldepoort en Schelde Gears.”

Nadat hij in 2008 was opgeklommen tot Team Lead Networks and Systems, werd John in 2012 IT Change Manager. Dit is het werk dat hij vandaag de dag nog steeds doet en het blijkt dat zijn functietitel toepasselijk is: John heeft in de afgelopen twaalf jaar namelijk een aanzienlijke hoeveelheid veranderingen meegemaakt, waaronder de uitfasering van Exotech uit het Damen-netwerk, de renovatie van het hoofdkantoor en de upgrade van het centrale telefoonsysteem. Daarnaast nam hij de extra functie van Change Manager voor Damen Global op zich, waarbij hij zijn werkweek verdeelde tussen Vlissingen en Gorinchem. “Dat deed ik tot november 2021 – toen begon het werk hier bij Damen Naval enorm te groeien, dus werd ik gevraagd om weer 100 procent voor Damen Naval te komen werken.” Naast deze rol is John sinds 2003 ook teamleider Bedrijfshulpverlening (BHV).

“Ik voel me hier echt thuis, dus het is mijn bedoeling om hier te blijven werken zolang ik uitgedaagd blijf. En ik denk niet dat dát een probleem zal zijn!” Shana Verbraeken

De uitbreiding van de IT-afdeling is een logisch gevolg van de groei van Damen Naval, maar John voegt daar graag aan toe dat het ook nauw samenhangt met het toegenomen kennisniveau binnen het bedrijf. “Dit heeft te maken met het feit dat alle procedures en processen verder geoptimaliseerd en geprofessionaliseerd moeten worden. Dit is een continu proces: hoe groter je als bedrijf wordt, hoe meer aandacht je aan de processen moet besteden. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf daadwerkelijk veel beter functioneert. Dit is een hele mooie uitdaging.”

Johns dochter Shana (24) heeft haar huidige baan ook te danken aan de wens om zichzelf verder te pushen. “Ik ben in maart 2023 begonnen op het kantoor van de urenadministratie, maar toen ik de vacature voor secretaresse van de afdeling RD&I zag, besloot ik te solliciteren omdat dit dichter bij mijn opleidingsachtergrond lag. Sinds maart dit jaar zit ik in deze nieuwe functie en het is zeker een leuke uitdaging geweest.”

De afdeling RD&I bestaat uit 16 mensen, allemaal ondersteund door Shana. “Ik heb wel veel ondersteuning van de andere secretaresses, maar in principe ligt de RD&I scope helemaal in mijn handen”, lacht ze. “Het was een compleet nieuwe afdeling, dus alles moest opgestart en uitgezocht worden. Ik vind het leuk dat deze afdeling voortdurend nieuwe dingen uitprobeert; ze lopen erg voorop als het gaat om ontwikkelingen en ideeën. Het is een heel interessante afdeling.”

"Op 1 oktober werk ik precies 23 jaar voor Damen Naval. Het is een hele mooie reis geweest - en nog steeds - door alle veranderingen die het bedrijf doormaakt.” John Verbraeken

Net als haar vader kijkt ook Shana uit naar de persoonlijke ontwikkeling die het werken bij Damen met zich meebrengt. “Zodra mijn kernwerk goed loopt, ga ik zeker kijken of ik verder kan met mijn opleiding. Er is bijvoorbeeld een basistraining engineering die ik graag zou willen volgen; dit zal me helpen om de ingenieurs op onze afdeling beter te begrijpen omdat onze vergaderingen soms behoorlijk ingewikkeld kunnen zijn”, merkt ze op. Ook gekoppeld aan het onderwerp persoonlijke groei is Young Damen, de netwerkorganisatie voor Damen-medewerkers onder de 35 jaar. “Alle Damen-bedrijven zijn betrokken bij Young Damen en ik zit in het bestuur van de Vlissingse tak – waarbij Damen Yachting, Shiprepair, Oost en Naval betrokken zijn – en organiseer outsourcing, evenementen, uitwisselingen en sociale evenementen.”

In hun dagelijkse werkzaamheden hebben Shana en John weinig tot niets met elkaar te maken, maar ze vinden toch af en toe tijd om met elkaar in contact te komen tijdens de werkdag. “We maken soms samen een wandeling tijdens de lunch, om te praten over hoe het gaat”, aldus Shana. John voegt eraan toe: “Ik ben erg trots op haar dat ze zoveel heeft bereikt; erg trots op haar vooruitgang.”

Met minder dan tien jaar tot zijn pensioen verwacht John niet dat de veranderingen die hij bij Damen Naval heeft meegemaakt ooit zullen stoppen. “Dit is precies waarom ik hier ben. Op 1 oktober werk ik precies 23 jaar voor Damen Naval. Het is een hele mooie reis geweest – en nog steeds – door alle veranderingen die het bedrijf doormaakt.” Met nog wat meer jaren te gaan dan haar vader is Shana duidelijk over haar carrière-ambities. “Ik heb een goede werkgever en leuke collega’s in een interessant bedrijf,” zegt ze. “En ik voel me hier echt thuis, dus het is mijn bedoeling om hier te blijven werken zolang ik uitgedaagd blijf. En ik denk niet dat dát een probleem zal zijn!”